vrijdag 11 september 2009

Tochtwering

Tochtwering kan gebruikt worden om plaatsen waar lucht in of uit de woning lekt af te dichten. Wilt u bepalen waar in uw huis dit het geval is, houd dan een brandende aansteker bij diverse openingen. Als het vlammetje flink danst, is tochtwering wenselijk. Om te bepalen hoeveel tochtstrip u nodig heeft, telt u de lengte van de omlijning van alle deuren en ramen die u gestript wilt hebben bij elkaar op. Hierbij telt u nog eens 5%-10% op, mocht er onverhoopt iets misgaan. Houd er rekening mee dat tochtstrips in diverse lengtes en breedtes geleverd worden.

Kies qua materiaal voor een tochtstrip die de wrijving, het weer, de temperatuurschommelingen en de slijtage van de specifieke locatie kan verdragen. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van een deur; de tochtwering aldaar kan bijvoorbeeld te maken krijgen met wrijving over tapijt. In een kozijn moet de tochtstrip bijvoorbeeld het regelmatig openen en sluiten van het raam kunnen weerstaan. De door u gekozen tochtstrip moet goed afsluiten als de deur of het raam gesloten is, maar moet het openen ervan niet blokkeren. Kies dus voor iedere specifieke locatie een zo bijpassend mogelijke tochtstrip.

Materialen voor tochtwering
Vilt is relatief goedkoop, maar is zichtbaar, kwetsbaar voor weersinvloeden en niet bijzonder goed in het blokkeren van luchtstromen. Het gemak waarmee het aangebracht kan worden maakt het wellicht toch een goede keus voor plaatsen waar relatief weinig gebeurt. Het duurdere vinyl is efficiƫnter en is uitstekend in het blokkeren van vocht. Metalen (brons, koper, rvs, aluminium) gaan jaren mee, maar kunnen wel bepalend zijn voor het uiterlijk van de woning. In oudere woningen, waar vinyl niet helemaal op zijn plaats is, kan metaal wonderen doen.

Geen opmerkingen: